Gastronómia
Mnoho odborníkov tvrdí, že nič ako čistá brazílska kuchyňa neexistuje. Že je to len kombinácia prisťahovaleckých vplyvov, portugalských zvykov a ostatných krajín. Kultúra stravovania je pomerne vysoká. Brazílčania dbajú na správnu výživu a majú mnoho výborných ľahkých jedál. Hlavnými surovinami, ktoré sú používané skoro v každom jedle sú ryžaa a čierna fazuľa, ktoré sú napríklad so slaninou základom národného jedla – feijoady. Je to bravčové mäso so zeleninou, fazuľou, klobásami a opraženou maniokovou múkou. Okrem strukovín, mäsa a ovocia je charakteristickým prvkom brazílskej gastronómie maniok. Jedná sa o hľuzovku tvarom pripomínajúcu mrkvu. Pripravuje sa však rovnakým spôsobom ako zemiaky a taktiež sa podáva ako príloha.
národné jedlo - feijoada
Typické jedlá
Medzi špeciality patrí Vatapá (morský rak, rybí olej, koksové mlieko, chlieb a ryža), Sarapatel (pečeň, srdce, paradajky, paprikové struky, cibuľa a omáčka), Caruru (kraby, cibuľa a paprikové struky), Churrasco (grilované hovädzie mäso s omáčkou z paradajok a cibule) a iné.
vatapá
Nápoje
V krajine je produkovaných mnoho druhov destilátov. Čerstvo vytlačenú šťavu z ovocia dostanete všade. Vitaminas sú husté šťavy z ovocia alebo zeleniny zmiešané s mliekom. Káva sa väčšinou podáva s cukrom a mliekom. Domáce pivo je vynikajúce. Brazílskym národným nápojom je Caipirinha (popučené citróny, hnedý cukor, Cachaça (whisky) a rozbité vajíčko).
caipirinha